UQ School of Architecture

Client

University of Queensland

Project Size

$2.7 M

Location

St. Lucia, Brisbane

}

Time Frame

JAN 2012 – AUG 2012

l

Architect

M3 Architecture

Outdoor classroom for next generation of architects

Creating an outdoor entry space for the UQ Architecture School saw M3 Architecture adapt and extend the brutalist concrete style into the landscape design. It wasn’t a simple job, especially as many existing underground infrastructure services were undocumented, but Naturform were up for the lesson.

The design for this job reflects the way architectural thinking is developed, tested and illustrated at different scales. We created an entry that doubles as an outdoor classroom with teachable moments around the architectural typologies and regulations around stairs and ramps and the limits of construction technologies.

The extended entry plaza at level 1 doubles as an external maker’s space, with entry stairs that double as seats to wait/meet, a service stair which morphs into an amphitheatre for external teaching, supported by Wi-Fi. For the first time the school and the roof top workshop are now linked.

Naturform created concrete prototypes, under the supervision of the project architect Michael Lavery from M3 Architecture and Paul Easdingwood, Project Engineer from Bligh Tanner to see what was achievable. This collaboration resulted in discovering what construction methodology, refining details, colour and finish, while juggling cost implications, time and safety issues such as slip testing.